Om QI GONG

_DSC2549

 

Qi kan oversættes til livsenergi – Gong: arbejde – bevægelse.

Eller Qi = Energi og Gong = bevægelse. Qi Gong = at bevæge energi.

 

Der findes mange forskellige former for Qi Gong, der almindeligvis inddeles i hård Qi Gong (krigskunst) og blød Qi Gong.
Qi Gong er en 5000 år gammel kinesisk lægekunst, som er grundlaget for Zen Shiatsu, Akupunktur og Tai Chi.
Det er en form for energi gymnastik, hvor de fysiske bevægelser forenes med åndedræt og tanke koncentration.
Qi Gong er let at lære og huske, og alle kan være med. Børn, unge, gamle, syge og raske.
Regelmæssig udøvelse er vejen til sundhed og livsglæde, skaber indre ro og harmoni i sindet og modvirke stress, samtidig er en effektiv måde at forebygge og helbrede sygdomme med. Den forhindrer tidlig senilitet og forlænger livet. Qi Gong indbefatter 3 trænings aspekter som er:
Optræning af sindet, Åndedrættet og Kropsholdningen.

Kinesiske undersøgelser viser blandt andet, at den positive effekt af visualisering – det vil sige evnen til at forestille sig hvordan en sygdom kan helbredes, – kan forbedres væsentligt, hvis man dyrker Qi Gong. Det er især effektivt i forbindelse med behandlingen af vanskelige sygdomme.

Qi Gong er præget af henholdsvis taoisme og buddhisme. De gamle mestre studerede dyrenes færden og forsøgte at gøre som dem.

De beundrede dyrenes styrke og udholdenhed, og mange Qi Gong-øvelser efterligner dyrenes måde at bevæge sig på. Målet er at blive så ‘Naturlig’ som muligt. Jo nærmere vi kommer Naturen, jo mere kommer vi i balance, og jo bedre får vi det.

Der er målrettet mod genoprettelse og styrkelse af kroppens energisystem.

Blød Qi Gong kaldes også for medicinsk Qi Gong, og det er en form for ”energigymnastik”, hvor man arbejder med langsomme bløde bevægelser, åndedræt og tankekoncentration. Qi Gong er kunsten at lære og bevæge livskraften i kroppen. Ved hjælp af få enkelte øvelser og åndedræts og koncentrationsteknikker af blokerer man meridianerne, tilfører Qi og balancerer kroppens Qi- cirkulation.
Undervisning er en kombination af træning og energiregulering.
Qi Gong er træning for Qi, tanken og kroppen. Qi Gong virker til at helbrede sygdomme og forlænge livet, ved at bevæge Qi og Xue (kroppens væsker hvoraf en er blodet) i meridian systemet ved hjælp af tanken, samtidigt med at man står i bestemte stillinger. Qi omfatter den overordnede betydning “luft”, men betyder i forhold til traditionel kinesisk medicin “indre energi”.
Meridianerne er i den traditionelle kinesiske medicin, de baner Qi og Xue løber i. Det er her ilten samt de næringsrige stoffer transporteres.
Qi Gong betyder styrkelse af Qi og Xue. Organernes funktioner forbedres og meridian kanalerne gøres mere åbne ved hjælp af Qi Gong øvelserne.
Hvis Qi er i bevægelse, vil Xue cirkulere frit ellers vil Xue stagnere og være årsag til sygdom. I en Qi Gong tilstand vil cirkulationen af Qi og Xue forbedres betydeligt, fordi bevægelsen af Qi forstærkes, når den dirigeres af tanken.

Medicinsk Qi Gong anvendes på mange hospitaler i Kina, både som behandlingsmetode mod en række sygdomme som f.eks. astma, allergi, blodtryksproblemer, reumatiske sygdomme, kroniske smerter, kræft m.v. og til genoptræning. I Kina og Japan har man i adskillige år drevet intensiv forskning i Qi- energi ved flere universiteter og hospitaler.

Clauss har udviklet sin egen form for Qi Gong, som han kalder Meridian Qi Gong. Qi Gong øvelserne referer direkte til at styrke energien i en bestemt meridian. Neo European Qi Gong er Clauss´s forsøg på at vestliggøre og integrere en gammel kinesisk tradition til en moderne vestern forståelse, hvor traditionen hyldes og bevares, men gives mere nutidige navne og forklaringer og seriøsitet. Neo betyder blot ny eller ny form og er ikke relaterer ikke til noget fascistisk eller ekstremt radikalt.

Clauss´s stil kan opfattes som uhøjtidelig, men kort efter du er i gang, bliver du stille og roligt ført ind i dit sind, og guidet dybt ind, ned, ud og op i andre dimensioner. Du kan mærke ordene blive til virkelighed. Du kan dufte blomsten, og når sessionen er ovre oplever du en mærkbar ændring i dit sind og din krops fysiske spændinger er løst op.

 

En lille video som styrker og balancerer Lunge og tyktarms meridianerne:

https://www.youtube.com/watch?v=8VIgQo4y6C8

 

En lille video som hjælper på og forebygger rygsmerter: