Zen Shiatsu Behandling

zenzoi_007

Zen Shiatsu er en gammel kinesisk/japansk komplementær behandlingsform, som stimulerer din krops energi og styrker flowet i meridianerne. Derved kan den bringe dig i både fysisk, psykisk og mental balance.

Behandlingen går primært ud på via stræk og tryk på specifikke punkter at skabe balance i kroppen.

Navnet er sammensat af Shi = fingre og atsu = tryk.

Behandlingen er behagelig, velgørende og styrker kroppens immunforsvar.

I Zen Shiatsu arbejder man på kroppens meridianer – energibaner og den energi i meridianerne, som benævnes Qi (ki eller chi).

Der er 14 meridianer, og under en Shiatsu behandling er der altid to eller flere meridianer, der bliver behandlet.

Terapeuten arbejder på hele meridianen, men lægger hovedvægten i sin behandling på punkter eller områder, hvor energien er svag eller blokeret. Når Qi’en er svag, styrkes den bedst gennem vedholdende tryk på punktet. Hvis den er blokeret, vil det være en fordel at holde punktet, så blokeringen kan spredes og opløses.

Zen Shiatsu er en holistisk behandlingsform, hvor det fysiske ikke adskilles fra det psykiske. Dvs. at man i et behandlingsforløb fokuserer på årsagerne bag symptomerne. Ofte er symptomerne af fysisk karakter, og er resultatet af en længere varende ubalance, som har en følelsesmæssig oprindelse, som f.eks. sorg – følelsen af svigt – vrede – tristhed.

Kroppen vil selv over tid genoprette sin balance, men nogle gange er det nødvendigt at få hjælp, og Shiatsu er et glimrende og lærerigt værktøj til dette formål. Shiatsu styrker alle vore sanser og skaber øget kropsbevidsthed.

Selve Behandlingen

En Shiatsu behandling foregår i gulvhøjde på en hård madras. Man er fuldt påklædt, og selve behandlingen virker beroligende og meget afslappende på krop og sind.

Under behandlingen når klienten ofte en tilstand, hvor han/hun befinder sig et sted mellem søvn og vågen tilstand. Specielt de punkter, som repræsenterer manglende energi (Kyo værdier), virker afslappende ved tryk.

I en Shiatsu behandling bruger terapeuten tommelfingrene, de andre fingre eller håndfladen, til at skabe et passende tryk. Mange Shiatsu terapeuter anvender derudover underarme, albuer, knæ og fødder, hvor det er nødvendigt. Dette aflaster fingrene, og giver et tungere tryk på kroppen og større trykareal. Shiatsu terapeuten har ikke brug for styrke, men benytter sig af den naturlige tyngdekraft i sin behandling. Et optimalt tryk sker bedst på klientens udånding.

For at klienten kan få det optimale ud af en behandling, er det bedst, hvis klienten ikke har spist lige før behandlingen. Endvidere er det altid en fordel at ligge med lukkede øjne, og ikke snakke, men bare mærke behandlingen.

Efter Behandlingen

Er det vigtigt at drikke rigeligt med vand, da behandlingen virker udrensende i nyre -blære og tarm. For at undgå en let hovedpine skal man indtage mindst 2 liter vand (ikke kaffe, sort te og alkohol, da det virker vanddrivende) om dagen i dagene efter.
Nogle mærker, at deres symptomer forværres, men dette er ofte kun i en meget kort periode, hvorefter symptomerne aftager. I langt de fleste tilfælde vil symptomer som f.eks. hovedpine ofte aftage og helt forsvinde under selve behandlingen.

Man kan aldrig forudsige, hvor mange behandlinger der skal til, før ens situation er bedret. Men det er ikke unormalt, at der skal 4 – 6 behandlinger til at skabe balance i kroppen. Som grundregel kan man sige, at jo længere man har gået med en ubalance/symptom, jo flere behandlinger skal der til. Men meget afhænger af, hvor meget man arbejder med sig selv i det daglige: livsstil – kost og ernæring – motion – meridian strækøvelser – afstressende øvelser som yoga, meditation og åndedrætsøvelser.

Udbredelse og godkendelse

Shiatsu er udbredt i resten af verden, og i store dele af Europa er behandlingsformen godkendt af både sygesikring og forsikringsselskaber. I USA får man desuden 10 % rabat på sin sygeforsikring, hvis man modtager Shiatsu mindst 2 gange årligt, da det forebygger sygdomme og styrker immunforsvaret. I flere lande er det endvidere påkrævet, at man som Shiatsu terapeut aflægger en årlig eksamen, for at kunne oppebære sin licens som behandler, hvis man er tilknyttet officielle ordninger. Desværre er vi endnu ikke kommet så langt i Danmark.

Her i landet er der pt. kun en 10 – 20 professionelle behandlere, der har den fornødne faglige baggrund til at kunne kalde sig Shiatsu terapeut. En Shiatsu uddannelse består af godt 450 timers undervisning/kliniklære og 300 timers fysiologi og anatomi. I Danmark er vi endnu ikke organiseret, så der er ingen krav til, hvornår man kan kalde sig Shiatsu Terapeut. Det er op til den enkelte behandlers egen etik og moral. Så spørg om behandlerens faglige baggrund, inden du får en behandling.

Booking
zenzoi4u@gmail.com

Mobil: 23 84 93 44

Behandlingerne foregår pr 1 januar 2022 i Tisvilde og Gilleleje

Shiatsu & Qi Gong